گزارش، چراغ سبز آنکارا برای گفت وگو با بشار اسد

به گزارش اخبار ورزشی، وزیر خارجه ترکیه در نشست رُم گفت که برای حل مشکل بازگرداندن آوارگان سوری می توان با بشار اسد نیز گفت وگو کرد.

گزارش، چراغ سبز آنکارا برای گفت وگو با بشار اسد

بهترین تجربه سفر را با تور ترکیه در خاطراتتان ثبت کنید.

به گزارش گروه بین الملل خبرنگاران٬ یکی از چالش های مهم در پرونده بحران سوریه٬ اختلاف جدی و ریشه دار بین دولت اردوغان و دولت اسد است.

دمشق بر این باور است که ترکیه در سالیان اخیر و در اثنای بروز بحران٬ به شکل جدی و آشکار٬ سراغ سناریوی کوشش برای براندازی حکومت در کشور همسایه جنوبی رفته و از ده ها گروه مسلح ضد سوری٬ حمایت نموده است.

ترکیه نیز همیشه به شکل مستقیم و غیرمستقیم به کوشش برای تضعیف دولت سوریه ادامه داده و حاکمیت و وحدت سیاسی و تمامیت ارضی این کشور را نادیده گرفته است. اما حالا سیگنال هایی مشاهده می شوند که نشان دهنده عزم آنکارا برای مذاکره با دمشق است.

تغییر نسبی مواضع آنکارا

دولت ترکیه٬ حالا از تب و تاب ادعاهای تند چند سال پیش در مورد ضرورت تغییر رژیم سوریه افتاده و در چارچوب مذاکرات آستانه٬ با ایران و روسیه همراه شده است. اما همچنان در این حوزه٬ رفتارهای تک روانه و خودسرانه و همچنین اقدامات هدفمندی انجام می دهد که نشان می دهد آنکارا مصرانه به کنار رفتن بشار اسد٬ امید دارد.

بعضی از این رفتارها عبارتند از:

1 .سازماندهی و تسلیح بیش از دویست گروه پراکنده معارض سوری و گردآوردن آنها زیر چتر واحدی به نام ارتش ملی سوریه.

2.حمله به مناطق گسترده ای از غرب و شرق فرات و استقرار نیرو در چند منطقه سوریه.

3.تاثیرگذاری بر بخش مهمی از اعضای کمیته تدوین قانون اساسی سوریه به منظور برجسته کردن منافع ترکیه در تحولات آینده سوریه.

4.عمل نکردن به تعهدات در مورد ادلب.

اما گذشته از تمام اقداماتی که ذکر آن رفت٬ ترکیه نیم نگاهی نیز به واقعیت موجود و شرایط حاکم بر ارض واقع دارد و بی میل نیست که به مدار و فرکانس رابطه با دمشق بازگردد. چرا که حالا بشار اسد و تیم همراه او٬ نسبت به چند سال قبل٬ در موقعیت بهتری هستند و حاکمیت بخش قابل توجهی از خاک سوریه را در دست دارند و برقراری ارتباط با دمشق٬ قطعاً به سود آنکارا است.

این ارتباط قبلاً به درخواست و توصیه دو شریک آستانه یعنی جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه در سطوح امنیتی٬ مورد قبول قرار گرفته و پس از حمله موسوم به عملیات چشمه صلح نیز٬ اردوغان در ملاقات با پوتین در شهر سوچی٬ وعده داد که رفته رفته به توافق امنیتی آدانا بازگردد.

سیگنال چاووش اوغلو برای تبادل نظر

مولود چاووش اوغلو وزیر امور خارجه ترکیه در سفر به رُم پایتخت ایتالیا و در نشستی که به همت موسسه قدیمی (ISPI) برگزار شد٬ در مورد امنیت در مدیترانه صحبت کرد. او در خاتمه سخنان خود٬ با سوال روزنامه نگاران روبرو شد. یکی از روزنامه نگاران ایتالیایی از او پرسید: آیا ممکن است دولت شما٬ گفت وگو با بشار اسد را در دستور کار قرار دهد؟

وزیر امور خارجه ترکیه در پاسخ گفت:بله. ممکن است. مثلاً در مورد مساله بازگرداندن آوارگان٬ می توان با بشار اسد گفت وگو کرد.

چاووش اوغلو که احساس می کرد در پاسخ به خبرنگار ایتالیایی٬ رفتار بسیار معتدل و منعطفی به نمایش گذاشته٬ در ادامه٬ اتهامات قدیمی آنکارا علیه بشار اسد را تکرار نموده و گفت:البته موضع ما در مورد شخص بشار اسد کاملاً شفاف است. به باور ما او مردم خود را کشتار نموده٬ سلاح شیمیایی به کار گرفته و از دید ما٬ او فردی نیست که بتواند سوریه را متحد کند.

اگر چه بخش دوم سخنان چاووش اوغلو٬ نشان دهنده همان حدت و شدت پیشین مواضع آنکارا است٬ اما ابراز تمایل برای مذاکره با بشار اسد در مورد حل معضل مهمی به نام بازگرداندن آوارگان سوری٬ موضع کم اهمیتی نیست.

ضمن این که نمی توان انتظار داشت که به یک باره همه یخ های رابطه بین دمشق و آنکارا نیز حل گردد. فراموش نکنیم٬ دنیای سیاست و ادبیات رهبران سیاسی٬ پیچ و خم های خاصی دارد. همین چند وقت پیش بود که بشار اسد رئیس جمهور سوریه در یک گفت وگوی مفصل تلویزیونی٬ اردوغان را با الفاظی همچون دزد٬فرصت طلب و دورو نواخت اما در عین حال٬ گفت که حاضر است به منظور حفظ منافع کشورش٬ با او ملاقات کند.

چاووش اوغلو پیش تر و در سال 2018 میلادی نیز اعلام نموده بود که اگر بشار اسد٬ یک بار دیگر در انتخابات ریاست جمهوری کشورش پیروز گردد٬ در این صورت همه باید در مورد تصمیمات سیاسی خود٬ تجدیدنظر نمایند.

چرا مساله آوارگان٬ برای ترکیه مهم است؟

دولت اردوغان٬ در دو سال اخیر٬ در برابر ناتو و اتحادیه اروپا٬ بارها از کارت فشار آوارگان سوری استفاده نموده است. اما واقعیت این است که این مزیت آوارگان٬ با هزینه های آنان قابل مقایسه نیست.

بدون تردید٬ آوارگان سوری٬ هزینه سنگینی بر دستان دولت و ملت ترکیه گذاشته اند و به خاطر حضور نزدیک به 3 میلیون و 700 هزار آواره سوری در خاک ترکیه٬ هم اکنون این کشور در کل دنیا به عنوان یک کشور رکوردشکن در پذیرش آواره و مهاجر شناخته می گردد.

تقریباً همه آوارگان سوری٬ با عزت نفس٬ قناعت٬ کار و کوشش٬ هزینه های خود را تامین می نمایند و بخش قبل توجهی از آنان نیز در بازار کار و سرمایه مشغول فعالیت هستند و میزان ارتکاب جرم٬ در جمعیت آنان٬ پایین است.

اما در هر حال٬ تامین هزینه های بهداشتی٬ آموزشی و امنیتی آنان٬ رقمی بین 25 تا 30 میلیارد دلار٬ برای ترکیه هزینه در برداشته است. علاوه بر این٬ در حوزه های اجتماعی٬ افزایش قیمت مسکن٬ درگیری ها و اختلافات پراکنده ناشی از اختلافات قومی و زبانی٬ مسائلی برای شهرهای پذیرای آوارگان سوری به وجود آمده است.

علاوه بر این٬ احزاب و جریانات مخالف دولت اردوغان٬ به طور مداوم٬ از سیاست های اردوغان و تیم سیاست خارجی او انتقاد نموده و معتقدند که ندانم کاری و خطای این تیم٬ موجب آن شده که این جمعیت میلیونی٬ ساکن ترکیه شوند.

این را نیز در نظر بگیریم که ترکیه٬ با وجود بعضی مزیت ها و موفقیت ها همچون افزایش قابل توجه درآمد در صنعت توریسم٬ همین حالا هم با تنگناها و مسائل مالی قابل توجهی روبروست و با در نظر دریافت جمیع این موارد٬ قطعاً کوشش برای بازگرداندن سوری ها به وطن آنان٬ یک اولویت مهم و حیاتی٬ برای دولت اردوغان است.

از دیگر سو٬ برقراری سطحی از رابطه با دولت اسد٬ در مقطع سیاسی پیش رو٬ می تواند آورده ها و امکانات جدیدی برای ترکیه به دنبال بیاورد. در همین حال٬ بازگشت آوارگان٬ برای خود دولت بشار اسد نیز نشانه ای از ثبات و پیروزی است و سود دوسویه دارد. در نتیجه٬ می توان به این مساله خوشبین بود که مساله مذاکره بر سر بازگشت سوری ها٬ به مقدمه ای برای حرکت در جهت عادی سازی روابط آنکارا - دمشق تبدیل گردد.

منبع: خبرگزاری تسنیم
انتشار: 27 دی 1398 بروزرسانی: 18 مهر 1399 گردآورنده: pmbaxsports.ir شناسه مطلب: 511

به "گزارش، چراغ سبز آنکارا برای گفت وگو با بشار اسد" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "گزارش، چراغ سبز آنکارا برای گفت وگو با بشار اسد"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید