10 عامل قابل کنترل ابتلا به دمانس
به گزارش اخبار ورزشی، تحقیقات، عوامل خطر بسیاری را در ارتباط با دمانس شناسایی نموده اند که البته امکان تغییر همه آنها وجود ندارد.
به گزارش خبرنگاران، از عوامل مهم ابتلا به این بیماری بالارفتن سن است که نمی توان آن را متوقف کرد. با این حال امکان تغییر عواملی که بر روند ابتلا تاثیر می گذارند، وجود دارد.
انجمن آلزایمر ایران 10 عامل قابل کنترل ابتلا به دمانس را اینگونه معرفی می نماید:
فعالیت بدنی
فعال نگه داشتن بدن در سلامت مغز و قلب نقش مهمی دارد. تحقیقات نشان می دهد ورزش و فعالیت بدنی منظم در افراد میانسال و سالمند در بهبود تفکر و حافظه و همچنین کاهش خطر ابتلا به دمانس نقش موثری دارد. بنابراین سعی کنید روزانه حداقل به مدت 30 دقیقه و یا پنج بار در هفته به فعالیت بدنی مانند پیاده روی با سرعت متوسط یا سریع و یا دوچرخه سواری بپردازید. باید آنقدر کوشش کنید تا ضربان قلب بالا برود و تعریق حاصل گردد.
فشار خون بالا
فشار خون بالا در میانسالی به طور قابل توجهی احتمال ابتلا به دمانس را در سالمندی افزایش می دهد. توصیه می گردد افراد بالای 40 سال به طور منظم فشار خون خود را کنترل نمایند و تحت نظر و معاینه پزشک قرار گیرند.
دیابت یا بیماری قند
ارتباط زیادی بین دیابت نوع دو و خطر ابتلا به دمانس وجود دارد. می توانید روش هایی را دنبال کنید تا خطر ابتلا به بیماری قند را کاهش دهید مانند حفظ وزن مناسب با تغذیه سالم که دارای مقدار قند پایین باشد.
مصرف دخانیات
کشیدن سیگار اثرات بسیار مخربی بر روی قلب، ریه ها و رگ های خونی به ویژه عروق مغز دارد. تحقیقات نشان می دهد، محتمل است افراد سیگاری 50 درصد بیشتر از افرادی که هرگز سیگار نکشیده اند به دمانس مبتلا شوند. خطر ابتلا به دمانس می تواند به طور قابل ملاحظه ای با ترک سیگار کاهش یابد. چنانچه مایل به ترک سیگار هستید به کلینیک های ترک سیگار و دخانیات یا مراکز وابسته به تامین اجتماعی و خدمات درمانی مراجعه کنید.
تغذیه
تغذیه نامناسب می تواند خطر ابتلا به بسیاری از بیماری ها از جمله دمانس را افزایش دهد. تغذیه سالم و متعادل به فرد یاری می نماید تا از وزن طبیعی برخوردار گردد و همچنین احتمال ابتلا به بیماری هایی از قبیل فشار خون بالا و ناراحتی های قلبی که هر دو از عوامل خطر ابتلا به دمانس هستند را کاهش دهد.
مصرف بیشتر ماهی ها، میوه و سبزیجات، غلات مانند نان سبوسدار، روغن زیتون و استفاده کمتر از گوشت قرمز و شیرینیجات خطر ابتلا به دمانس را کاهش می دهد. جهت کاهش وزن و کسب برنامه تغذیه مناسب می توانید به مراکز رژیم درمانی و درمان چاقی مراجعه کنید.
فعالیت های ذهنی
تحقیقات نشان می دهد افرادی که در فعالیت های محرک مغز مانند مطالعه فراگیری موضوعات جدید و بازی های فکری مانند چیدن پازل شرکت می نمایند در مقایسه با افرادی که به این گونه فعالیت ها نمی پردازند، محتمل است کمتر به دمانس مبتلا شوند. به نظر می آید، فعالیت های ذهنی، توانایی مغز را برای مقابله و جبران آسیب های فیزیکی افزایش می دهد؛ یعنی فرد مبتلا به دمانسی که اغلب فعالیت ذهنی دارد، می تواند مقدار آسیب بیشتری را قبل از شناسایی علائم دمانس تحمل کند. داشتن چند سرگرمی، یادگیری مهارت های جدید می تواند مغز شما را به چالش کشیده و فعال نگه دارد.
افسردگی
افراد مبتلا به افسردگی، بیشتر در معرض خطر ابتلا به دمانس قرار دارند. اگر علائم افسردگی را تجربه می کنید هر چه زودتر با مراجعه به روانشناس یا روانپزشک جهت درمان اقدام کنید.
مصرف الکل
نوشیدن روزمره الکل خطر ابتلا به انواع مختلف دمانس مانند بیماری آلزایمر و دمانس عروقی را افزایش می دهد.
کلسترول
شواهد نشان می دهد کلسترول بالا در میانسالی خطر ابتلا به دمانس در سالمندی را افزایش می دهد. افراد بالای 40 سال بهتر است کلسترول خود را آزمایش نمایند و در وضعیت مطلوب نگه دارند. اگر میزان کلسترول خون تان بالا است حتما به پزشک مراجعه کنید.
چاقی مفرط
چاقی خطر ابتلا به دمانس را مانند فشار خون بالا و بیماری قند افزایش می دهد. افرادی که در میانسالی چاق هستند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به دمانس قرار دارند. تغذیه سالم و ورزش منظم از چاقی مفرط جلوگیری می نماید و حتی در بعضی موارد باعث کاهش وزن نیز می گردد.
منبع: خبرگزاری ایسنا